A Next Farmer programban a hangsúly a helyi termékeken, azok eredetén, valamint a kiváló minőségen van. Hans Lindner (német vállalkozó) meglátása szerint „a bizalom jó, de az ellenőrzés még jobb”, az ízletes és jó minőségű termékek előállításához pedig szükséges a termesztési, gyártási szabályok, illetve néhány feltétel tiszteletben tartása.

A fogyasztók egészségvédelmét az egész élelmiszerláncban az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság biztosítja, vagyis a termelési folyamat minden szakaszában, a szántóföldtől a fogyasztóig, ezzel megelőzve az élelmiszerek kórokozókkal történő megfertőződését és biztosítva az élelmiszer megfelelő higiéniáját.

A fogyasztókat rá kell vezetni arra, hogy tudatosan keressenek és válasszanak minőségi termékeket és ezeket itt helyben meg is vásárolhatják a helyi termelőktől. A helyi termékeket logó alapján lehet felismerni, a Szatmári Termékek által kibocsájtott védjegy és tanúsítvány a garancia arra, hogy helyi és minőségellenőrzött termékről van szó.

Ahhoz, hogy a termék bárki számára is megmaradjon az emlékezetben, az előállítónak mindenekelőtt az ősöktől átadott hagyományos helyi recept betartásán kell fáradoznia, amelyhez hozzá kell adnia egy innovatív elemet. A titok abban rejlik, hogy olyan terméket állítsanak elő, amely megfelel a legnagyobb kulináris kritikusok igényeinek is.

Légy TE a következő sikeres gazda!